12 marca 2016

Sernik jabłkowy z pekanami i solonym karmelem


Nie jest to na pewno najszybsze w wykonaniu ciasto, ale wbrew pozorom nie jest przy tym trudne. Możecie pominąć pewne składowe, jak np. karmel, żeby uprościć sobie zadanie, ale uwierzcie mi - każdy element jest wspaniały i wart zachodu. Przepis z tej strony.


Składniki na spód:

170 g pełnoziarnistych herbatników (zmiksowanych lub potłuczonych na drobne okruszki)
60 g roztopionego masła
1/2 łyżeczki cynamonu

Masa serowa (wszystkie poniższe składniki w temp. pokojowej):

1 kg mielonego twarogu
200 g jasnego, brązowego cukru
230 g kwaśnej śmietany
4 jajka

Jabłka:

3 duże, twarde jabłka, dość cienko pokrojone
100 g jasnego, brązowego cukru
3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów pekan
1 łyżeczka cynamonu

Sos karmelowy:

200g cukru
60 g masła
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/2 łyżeczki miałkiej soli

Piekarnik rozgrzewamy do 160*C.
Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarowujemy masłem.
W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na spód i tą mieszanką wypełniamy spód formy. Dociskamy dłonią, lub łyżką, żeby stworzyć równomierną, zwartą powierzchnię,
Spód wstawiamy do piekarnika na 10 minut, następnie odstawiamy do ostygnięcia i zabieramy się za masę serową,

Przy pomocy miksera ręcznego lub wolnostojącego ubijamy ser z cukrem. Następnie dodajemy śmietanę i na końcu jajka pojedynczo - za każdym razem dokładnie miksując.
Przygotowujemy dużą, głęboką blachę, która pomieści naszą tortownicę.
Tortownicę z podpieczonym spodem dokładnie owijamy folią aluminiową (spód i boki od zewnętrznej strony).
Tak zabezpieczoną formę wstawiamy do większej blachy a na spód wylewamy teraz masę serową.
Odstawiamy całość na chwilę i przygotowujemy jabłka.

Plastry owoców mieszamy z cukrem i cynamonem a następnie delikatnie wykładamy na masę serową (spokojnie, nie utoną:)

Jeśli nie wstawiliśmy tortownicy do większej blachy wcześniej - robimy to teraz.
Do dużej blaszki wlewamy wrzątek tak, żeby poziom wody sięgał do połowy wysokości formy z sernikiem.

Wstawiamy sernik w kąpieli wodnej do piekarnika na 1h 45 min do 2 h (zaczynamy sprawdzać po 1h 15 min). Sernik jest gotowy, kiedy przy lekkim poruszaniu formą większość powierzchni ciasta jest nieruchoma, ale sam środek jeszcze delikatnie się trzęsie.
Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami na godzinę. Potem go wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na kilka godzin).

Żeby zrobić sos karmelowy wsypujemy cukier do garnka o grubym dnie i stawiamy na średnim ogniu. W osobnym garnuszku podgrzewamy śmietankę, żeby różnica temperatur w stosunku do bardzo gorącego cukru nie była taka duża.
Ponieważ karmelizujemy cukier na sucho, tj. bez użycia wody - możemy go mieszać.
Kiedy będzie całkowicie płynny i nabierze bursztynowego koloru, zmniejszamy ogień i wlewamy do niego śmietankę. Szybko mieszamy i dodajemy sól. Kiedy całość się zagotuje i ewentualne kryształki powstałe po dodaniu śmietany rozpuszczą się, zdejmujemy sos z ognia.
Dodajemy sól, masło i mieszamy, aż roztopi się w gorącym karmelu.
Ostudzonym sosem możemy polać cały sernik lub serwować go osobno.

Smacznego:)



2 komentarze:

  1. Boski ten sernik wart każdej poświęconej mu minuty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciacho, z chęcią bym teraz zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl