13 marca 2016

Najlepsza, sprawdzona granola


Co do "najlepszości" to oczywiście moje zdanie (i kilku testerów), ale ponieważ jest to przepis tak plastyczny, każdy może go odtworzyć ze swoimi ulubionymi dodatkami. Jak możecie zobaczyć w liście składników - w mojej wersji jest WSZYSTKO ;)) Poza tym bardzo odpowiada mi tekstura i chrupkość uzyskana dzięki takiej, proporcji składników mokrych do suchych.

Składniki:

4 szklanki płatków owsianych (lub kombinacji innych - w granoli na zdjęciach jest po 1 szklance płatków owsianych, żytnich, orkiszowych i jęczmiennych)
1 szklanka grubo posiekanych orzechów (u mnie włoskie, pekany, nerkowce, brazylijskie, migdały, laskowe)
1 szklanka pestek (słonecznika, dyni)
1 szklanka suszonej żurawiny
1 szklanka rodzynek (lub innych suszonych owoców, pokrojonych)
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki miodu
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli

Rozgrzewamy piekarnik do 150*C.
W dużej misce mieszamy płatki z orzechami, pestkami, solą i cynamonem.
W osobnej misce łączymy olej z miodem i cukrem.
Wlewamy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy.
Wykładamy mieszankę na dużą blachę do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy.
Pieczemy granolę przez 35 - 40 minut. W trakcie pieczenia, co kilkanaście minut (czyli w sumie dwukrotnie), warto wszystko lekko przemieszać, żeby zezłociło się równomiernie.
Po wyjęciu z piekarnika, do jeszcze ciepłej granoli dorzucamy suszone owoce. Ostudzoną przechowujemy w szczelnym pojemniku. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl