9 kwietnia 2016

Przepyszne ciasto marchewkowe (z marcepanowymi marchewkami)


Wilgotne, cynamonowe ciasto marchewkowe dobre na każdą okazję. W dodatku jest bardzo zdrowe - przez taką ilość marchwi można je uznać prawie za sałatkę ;))
A mówiąc serio - jest naprawdę pyszne, lepsze niż jakiekolwiek kawiarniane, którego próbowałam.


 Składniki:

200g jasnego brązowego cukru
180 ml oleju roślinnego
60 g jogurtu greckiego (ew. zwykłego naturalnego)
3 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
250 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
270 g marchwi startej na drobnych oczkach
3/4 szklanki orzechów pekan albo włoskich

Krem:

250 g mielonego twarogu (z wiaderka)
115 g miękkiego masła
240 g cukru pudru
30 ml (2 łyżki)śmietany kremówki
szczypta soli
50 g mielonych migdałów

Marchewki do dekoracji:

gotowa masa marcepanowa
barwniki spożywcze
cynamon do "ubrudzenia" marchewek

Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Przygotowujemy jedną tortownicę o średnicy 24-26 cm lub dwie mniejsze (około 20 cm śr.). Blaszki natłuszczamy masłem lub odrobiną oleju.

Za pomocą miksera (ręcznego lub wolnostojącego) ubijamy cukier z olejem. Dodajemy jogurt i miksujemy jeszcze minutę. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ubijając.
W osobnej misce mieszamy mąkę z sodą, cynamonem, gałką i solą.
Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy ręcznie, łyżką lub silikonową szpatułką.
Na koniec dodajemy startą marchew i orzechy, ostatni raz mieszamy i przekładamy do do foremek (lub jednej formy).
Pieczemy ciasto przez 30 - 38 minut. Wbita w ciasto wykałaczka powinna wyjść czysta, ale nie przesadzamy z czasem pieczenia, bo ciasto za mocno wyschnie.

Krem: najpierw przez 2-3 minuty ubijamy mikserem masło z serkiem. Następnie dodajemy cukier puder i migdały, miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy śmietankę i sól, ubijamy jeszcze 2 minuty. Kemem przekładamy ostudzone ciasta marchewkowe, lub pokrywamy nim jeden placek.



3 komentarze:

  1. Można zastąpić olej dodatkową ilością jogurtu?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można częściowo (np. zamiast 1/3 ilości potrzebnego oleju), ale jeśli pominiesz olej zupełnie, ciężko mi powiedzieć jakie wtedy wyjdzie - obawiałabym się, że zmieni to czas pieczenia i ostateczną teksturę ciasta (możesz zaryzykować i dać mi znać).

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl