18 maja 2016

Keto brownie. Bez mąki, orzechów i cukru, bezglutenowe.


Wysokobiałkowy, niskowęglowodanowy deser, który, nie oszukujmy się, nie naśladuje idealnie tradycyjnego brownie, ale jest smacznym zamiennikiem. W teksturze różni się od zwykłego ciasta - jest trochę jak połączenie sernika z omletem? Albo zbity suflet:) Ponieważ nie używamy tutaj czekolady, ani innych smakołyków, bardzo ważna jest jakość kakao - ona zapewni nam głęboki, czekoladowy smak.

Po podzieleniu na 12 porcji, w jednej jest:
178 kcal
17 g tłuszczu
3,5 g węglowodanów
0,7 g cukru
2 g błonnika
4,5 g białka

Składniki:

6 jajek z wolnego wybegu
100 g roztopionego masła
60 g oleju kokosowego
60 g dobrej jakości kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
120 g mielonego twarogu (jak na sernik, z wiaderka)
3 łyżki stewii w proszku lub innej dowolnej substancji słodzącej

Wszystke składniki łączymu ze sobą a pomocą blendera.
Masę wylewamy do kwadratowej formy o boku ok .21 cm, wyłożonej pergaminem.
Pieczemy w 180*C przez 20-25 minut. Smacznego:)


1 komentarz:

  1. Trochę za bardzo piankowe - brownie jest bardziej zbite w środku i chrupiące na zewnątrz, a to jakbym kroiła ptasie mleczko. Za dużo też kako, jest strasznie gorzkie :/ mimo substytutu cukru :/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl