2 lipca 2016

Sernik na zimno z letnimi owocami. Bez żelatyny


Najlepszy deser na lato, to taki, do zrobienia którego nie trzeba grzać piekarnika. A jeśli dodatkowo jest prosty i szybki w wykonaniu, niezbyt słodki i orzeźwiająco owocowy, to naprawdę nie można chcieć więcej. Przepis z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".

Składniki na spód:

125 g pełnoziarnistych herbatników
75 g miękkiego (lub roztopionego) masła

Masa serowa:

300 g zmielonego twarogu (do serników, z wiaderka)
60 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soku z cytryny
250 ml śmietany kremówki (minimum 30% tłuszczu)

+ owoce - u mnie brzoskwinie i truskawki, ale macie pełną dowolność

Herbatniki mielimy na proszek w blenderze/malakserze/etc*.
Dodajemy masło i włączamy urządzenie jeszcze raz, żeby składniki się połączyły. Przygotowane ciasto wsypujemy do tortownicy o średnicy 20 cm, dociskając je do dna, aż zacznie zachodzić na ścianki tworząc niewysoki rant.
Twaróg ucieramy z cukrem pudrem, wanilią i sokiem cytrynowym, aż masa będzie gładka.
Lekko ubijamy śmietanę (nie całkiem na sztywno), następnie stopniowo dodajemy do niej twaróg i ubijamy nadal, aż wszystko się ze sobą połączy i będzie bardzo puszyste.
Nakładamy masę serową do tortownicy, wygładzamy  powierzchnię łopatką i wstawiamy do lodówki na całą noc (a przynajmniej na 3 godziny).
Po tym czasie układamy na wierzchu owoce i zajadamy. Smacznego:)

*można rozdrobnić herbatniki ręcznie -wkładamy je wtedy do zamykanej, plastikowej torebki i uderzamy porządnie wałkiem do ciasta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl