17 lipca 2016

Rolada z mascarpone, mango i brzoskwiniami

Pyszny, letni deser. Wbrew pozorom całkiem prosty do zrobienia:)

Składniki na ciasto:

4 duże jajka; białka i żółtka osobno
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki zwykłego cukru
90 g mąki

Nadzienie:

250 g mascarpone
200 g śmietany kremówki, min 30% tłuszczu
3 łyżki cukru pudru
połowa dużego mango
połowa dużej brzoskwini (1 mniejsza)

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, aż wyraźnie zbledną, zgęstnieją i podwoją objętość.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, w połowie ubijania dodajemy 2 łyżki cukru kryształu.
Do żółtek dodajemy połowę mąki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Teraz do żółtek dodajemy połowę piany z białek i delikatnie mieszamy, Do masy dodajemy resztę mąki, mieszamy, na koniec pozostałe białka i znowu mieszamy,

Blachę o wymiarach 24x40 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce równomiernie rozprowadzamy ciasto biszkoptowe i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175*C na 12 minut.

Upieczone ciasto, jeszcze gorące, przekładamy na czystą ściereczkę spodem do góry - tak żeby wierzchnia strona leżała na ścierce. Odklejamy ostrożnie papier do pieczenia. Teraz ciasto zwijamy w rulon razem ze ściereczką i takie zawiniątko pozostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę ubijamy delikatnie - nie na sztywno. Dodajemy do niej cukier i serek. Ubijamy jeszcze     2 - 3 minuty, aż masa zgęstnieje i będzie puszysta.

Ostudzony biszkopt odwijamy ze ściereczki. Na całość równomiernie nakładamy krem. Na kremie układamy pokrojone na małe kawałki owoce. Zwijamy roladę w tym samym kierunku, co poprzednio. Przechowujemy ciasto w lodówce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl