3 sierpnia 2016

Ciasto gryczane z czekoladą


Smaczne, niezbyt słodkie ciasto, któremu kasza gryczana nadaje wyjątkowego smaku. Wszyscy próbujący stwierdzali, że przypomina nieco chleb razowy :) Orzechy i żurawina przyjemnie urozmaicają teksturę. Przepis z tej strony.

Składniki:

180 g suchej kaszy gryczanej (gotujemy ją w ok. 400 ml wody)
5 jajek
180 g brązowego cukru
120 g mąki
150 g masła
150 g gorzkiej czekolady
50 g żurawiny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
25 g orzechów ziemnych

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady
20 g masła
+orzechy do posypania

Kaszę gryczaną gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez mniej więcej 20-25 minut, do miękkości, odstawiamy do wystudzenia. Po ugotowaniu i ostudzeniu kaszę mielimy przy użyciu maszynki do mielenia lub blendera.
W garnku roztapiamy masło.
Odrobiną masła smarujemy formę do pieczenia o wymiarach 30x11 cm. Do rozpuszczonego masła wrzucamy kawałki czekolady, całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do momentu roztopienia czekolady.
Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym na puszystą pianę. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodajemy czekoladę z masłem oraz zmiksowaną kaszę. Do ciasta wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy posiekaną żurawinę i połowę posiekanych orzechów ziemnych.
Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg) przez mniej więcej 35-40 minut (do próby suchego patyczka). Zostawiamy do wystygnięcia.
Składniki polewy roztapiamy razem w kąpieli wodnej. Dekorujemy ciasto polewą i posypujemy orzechami. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl