27 lipca 2016

Tarta z jagodami, mascarpone i czekoladową polewą


Pyszny sposób na wykorzystanie sezonu jagodowego. Sprawdzi się w upalne dni - nie trzeba włączać piekarnika, nie jest zbyt słodki, najlepiej smakuje prosto z lodówki.

Składniki na spód:

250 g czekoladowych herbatników
60 g roztopionego masła

Nadzienie z jagodami:

250 ml śmietanki kremówki, min 30 % tłuszczu
250 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
300 ml jagód

Polewa:

100 g mlecznej czekolady
4 łyżki śmietany kremówki
szczypta soli
1 łyżka masła

Herbatniki miksujemy z masłem, aż zaczną przypominać mokry piasek. Wylepiamy nimi dno i boki formy do tarty. Wstawiamy do lodówki.

Śmietankę ubijamy przez chwilę - ma być puszysta, ale nie sztywna, Następnie dodajemy do niej cukier puder i serek mascarpone. Ubijamy znowu, aż powstanie puszysta i dość gęsta masa.
Do kremu dodajemy jagody i już nie ubijamy, tylko delikatnie mieszamy wszystko łyżką.
Przekładamy nadzienie na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki.

Wszystkie składniki polewy umieszczamy w jednej misce i roztapiamy w kąpieli wodnej - nad garnkiem z parującą wodą. Ostudzamy polewę przez kilka minut i polewamy nią równomiernie wierzch tarty.

Deser najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl