19 września 2018

Sernik różany

 

Składniki na spód:

200 g pełnoziarnistych herbatników (pokruszonych na drobny piasek w blenderze, albo ręcznie potłuczone)
115 g masła

Składniki na masę serową:

1 kg mielonego twarogu (taki z wiaderka nadaje się idealnie)
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki
1 szklanka kwaśnej śmietany (użyłam 18 %; zwróćcie uwagę, żeby nie była za rzadka)
4 duże jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki dobrej jakości wody różanej

Opcjonalnie:
25 g mlecznej czekolady roztopionej z dodatkiem 1 łyżki śmietany kremówki
posiekane migdały

Okruszki herbatników łączymy dokładnie z roztopionym masłem. Mieszanką przypomiinającą mokry piasek wykładamy spód i boki (mniej więcej do połowy wysokości blachy, ale wyżej lub niżej nie stanowi problemu). Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania sera.

Piekarnik rozgrzewamy do 165*C.
Ser ubijamy z mąką, cukrem, wodą różaną i wanilią do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Na koniec wbijamy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając/miksując. Pieczemy przez 40 - 50 minut do momentu, aż większość sernika jest ścięta, ale na samym środku wygląda na jeszcze trochę mokry i trzęsie się przy poruszaniu formą.
Wyciągamy gotowy sernik i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, dekorujemy przed podaniem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl