29 marca 2019

KIMCHI

Pastę gojuchang najłatwiej dostać w sklepie azjatyckim. Ostatecznie kimchi jest mocno pikantne, idealnie kwaśne a jednocześnie zachowuje jędrność.

Składniki:

1 duża kapusta pekińska
1 mała główka czosnku, ząbki starte na tarce o drobnych oczkach
1 pęczek szczypiorku
1 średnia cebula
1 marchew
3 łyżki pasty gochujang
3 łyżki soli morskiej
80 ml octu ryżowego


Z kapusty usuwamy twarde, najbardziej zewnętrzne liście. Po przekrojeniu na pół, wycinamy rdzeń. Każdą połowę kroimy jeszcze na 3 części w poprzek. Otrzymane kawałki kapusty posypujemy solą morską, dokładnie mieszamy. Przekładamy wszystko do durszlaka ustawionego nad miską, przykrywamy talerzem i obciążamy czymś z wierzchu (np. garnkiem pełnym wody). Taką konstrukcję zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24h.

Pastę gochujang, ocet i starty czosnek mieszamy razem w dużej misce. Do tej mieszanki stopniowo dodajemy kapustę garściami, po każdej porcji dokładnie mieszamy. Szczypiorek kroimy na kawałki ok. 3 cm długości, marchew obieramy a następnie obieraczką robimy z niej długie cienkie paski, cebulę kroimy w piórka. Tak przygotowane warzywa dodajemy do miski z kapustą i ostatni raz wszystko dokładnie mieszamy.

Przekładamy kimchi do słoika i szczelnie zamykamy. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na 48h. Następnie przechowujemy w lodówce. Przed podaniem powinno spędzić w lodówce minimum 4 dni. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl