3 kwietnia 2020

Wegański "smalczyk" | pasta z białej fasoli




Nie wiem, czy przypomina w smaku smalec, nie pamiętam czy kiedykolwiek go jadłam. Moja dziewczyna też nie porówna smaku, ale mówi że jeśli chodzi o wygląd i konsystencję jest bardzo podobny :D
Niezleżnie od tego czy podobny czy nie - wege smalczyk jest naprawdę pyszny, będzie stałą pozycją w naszym domu. 

Składniki:

1 puszka białej fasoli
180 g dojrzałej gruszki
 60 g cebuli
15 ml (1 łyżka) oleju
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
sól i pieprz do smaku


Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni z olejem przez kilka minut. Następnie opruszamy cebulę solą, dodajemy nasze suszone przyprawy i przykrywmy patelnię pokrywką - zostawiamy na kilka minut na małym ogniu.
W międzyczasie obieramy i kroimy gruszkę w kostkę a fasolę odcedzamy z zalewy.
Do podduszonej cebuli wrzucamy gruszkę i fasolę i całość dokładnie mieszamy. Zostawiamy na ogniu na minutę lub dwie - gruszka powinna być na tyle dojrzała, żeby nie wymagała długiego gotowania.
Kiedy wszystko dobrze się połączy, zdejmujemy patelnię z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Następnie całość blendujemy na pastę, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl