22 marca 2020

Domowa pasta z bakłażana | wege | wegan


Sklepowe pasty do pieczywa nie są złe, ale jeśli jesteście gotowi poświęcić chwilę na zrobienie własnej, nie pożałujecie.

Składniki:

2 nieduże bakłażany (440 g, po odcięciu końcówek było 420g)
5ml oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1 łyżeczka curry madras w proszku (lub innego proszku curry, jeśli nie znajdziecie dokładnie takiego rodzaju)
30g mączki z orzeszków arachidowych (lub 30 g posiekanych orzeszków)
15g mąki kokosowej

Umyte bakłażany kroimy na pół. Każdą połówkę układamy skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej połówki smarujemy niewielką ilością oleju. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok. 40 minut.
Po upieczeniu odstawiamy bakłażany do ostygnięcia. Następnie zdejmujemy z nich skórkę.
Wrzucamy miękkie bakłażany do blendera razem ze wszystkimi przyprawami i obiema mączkami. Blendujemy całość dokładnie na gładką pastę.
Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl