11 kwietnia 2009

Ulubiona szarlotka


Sekret powodzenia tej szrlotki polega według mnie na ilości użytych jabłek. Im więcej jabłek w stosunku do ciasta - tym lepiej (dla mnie:) Ja nigdy nie kroiłam jabłek w plasterki, zawsze je miksuję, tak, że powstaje drobna kostka, no i oczywiście dodaję więcej cynamonu. Następnym razem chętnie dodam też do niej imbiru, lub zastąpię cynamon kardamonem. Również zamiast bułki tartej używam płatków owsianych (posypuję nimi natłuszczoną blaszkę i ciasto pod jabłka). Piekłam ją raz używając zwykłej mąki zamiast krupczatki i wyszła dobra. Dodam jeszcze jedno: ciężko uchować kawałek do następnego dnia:) Z mojewypieki.blox.pl z małymi modyfikacjami, poniżej przepis oryginalny.


Składniki na kruche ciasto:
•0,5 kg mąki krupczatki
•1 margaryna/masło (250 g)
•1/2 szklanki cukru
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•2 żółtka
•2 łyżki śmietany
Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 40 cm i wstawić do lodówki na około pół godziny. Resztę ciasta również włożyć do lodówki.
Składniki na masę jabłkową:
•2 - 3 kg jabłek (im więcej, tym lepiej)
•dużo cynamonu:)
•0,5 szklanki cukru
•bułka tarta lub płatki owsiane do podsypania
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki (najszybciej zrobić to robotem). Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).
Schłodzone ciasto dobrze jest podpiec przez około 10 minut w temperaturze 160 - 180 stopni. Wyjąć, posypać obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, pokruszyć pozostałą część (1/3) ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. No proszę! Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, a moją ukochaną robi się bardzo podobnie.
    Blacha posypana płatkami owsianymi?? Ciekawe, ciekawe... Ja bułkę tartą zastępuję wiórkami kokosowymi, co również serdecznie polecam do innych słodkich, owocowych ciast i placków.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl