17 lipca 2009

Kruche ciasteczka i świetna zabawa:)



Ciastka są kruchutkie, bez lukru byłyby bardzo mało słodkie (tzn. mniej kalorii:), bardzo ładnie się prezentują zwłaszcza po wycięciu naszych ulubionych kształtów i własnoręcznym udekorowaniu (nie używałam rękawa cukierniczego i miałam małego pomocnika - kuchnia do malowania:).
Ogromną ich zaletą jest to, że robi się je niesamowicie szybko i zawsze się udadzą.

Składniki:

230 g mąki
175 g masła (schłodzone, pokrojone w kostki)
90 g cukru pudru
1 żółtko
1,5 łyżki dobrego kakao

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (połowę normalnie, połowę z kakao), schłodzić w lodówce (owinięte w folię) przez minimum pół godziny.
Rozwałkować na blacie posypanym mąką na tyle, by nie kleiło się zarówno do blatu jak i wałka, na grubość około 4 mm. Wyciąć w dowolne kształty. Ciastka białe i kakaowe można piec osobno, można również układać je w dowolne kompozycje:)Położyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180°C.

przepis oryginalnie pochodzi z blogu Moje Wypieki, znacznie go jednak zmodyfikowałam
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Nie ma to jak ciasteczka własnej roboty :))) przekąska szybka, łatwa i kreatywna... Ja np nigdy nie mogę się oprzeć i z klasycznych ciasteczek robię markizy (krem z białka i cukru pudru) =)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam to samo:) ale mój siostrzeniec woli suche, więc musiałam się poświęcić

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl