20 lutego 2010

Zupa marchwiowo orzechowa


Bardzo przyjemna zupcia, jak dotąd moja ulubiona, to znaczy, że podbiła cukiniową:). Doskonała na zimę (która, mam nadzieję, niedługo się skończy), rozgrzewa i poprawia nastrój. Spróbujcie, a nie pożałujecie:) Przepis z tej strony.

Składniki (na duży garnek):
ok. 870g marchwi (u mnie 11 sztuk)
ok. 240g ziemniaków (u mnie 4)
5 szklanek wody (1 szklanka=250ml)
2 kostki bulionowe warzywne
100g serka topionego śmietankowego
60g orzechów włoskich
1 łyżeczka imbiru
3 łyżeczki curry
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Obraną i umytą marchew ścieramy na tarce z dużymi oczkami, również obrane i umyte ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka z rozgrzaną oliwą i na małym ogniu podsmażamy przez 15 minut (na ok. minutę przed końcem smażenia dodajemy imbir i curry). Teraz do warzyw z przyprawami dolewamy wodę, kostki bulionowe i lekko rozdrobnione orzechy. Od momentu zagotowania gotujemy przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy do zupy serek i czekamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i miksujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl