19 marca 2010

Pizza


Już dawno miałam zamieścić przepis na spód do pizzy, ale ostatnio na wszystko brakowało mi czasu i o blogu trochę zapomniałam. Ciasto jest takie, jak lubię tzn. nie za twarde, dające się łatwo rozwałkować, nie rośnie zbyt dużo, więc to, jak gruby spód otrzymamy zależy od tego jak cienko je rozwałkujemy. Ja tym razem zdecydowałam się na nieco grubszy, niż zwykle. Dla ścisłości podam, że z tej ilości ciasta otrzymałam 2 pizze, jedną prostokątną (36x30cm) i jedną okrągłą o średnicy 28cm, o grubości ok. 1cm po upieczeniu.

Składniki:
50g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
łyż cukru
szczypta soli
3 szklanka mąki
2 łyżki oleju

Ciepłym mlekiem zalewamy drożdże dodajemy cukier i pół szklanki mąki - zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, olej, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto tak, by się nie lepiło do ręki (w razie potrzeby można dodać troszkę więcej mąki lub mleka). Ciasto jest teraz gotowe do rozwałkowania. Układamy na nim swoje ulubione dodatki (u mnie sos pomidorowy, oliwki, kukurydza, brokuł, cebula, pieczarki i ser), pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180*C. Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Lubię pizzę z dużą ilością dodatków.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl