18 września 2010

Phal ka halawa - pudding owocowy


Ta prosta metoda gotowania soczystych owoców z cukrem aż do momentu, gdy sok wyparuje i mieszanka jest tak gęsta, że można nadawać jej różne kształty, stosowana była w Indiach od tysięcy lat. Phal ka halawę można przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce przez kilkanaście dni. Można zrobić ją także z dojrzałych gruszek, mango i innych soczystych owoców. W formie kuleczek przypominają owocowe trufle:) Przepis z książki "Kuchnia Kryszny: Adiraja dasa. 

Składniki:
 10 średniej wielkości jabłek, obranych wydrążonych i pokrojonych w kostkę
3 łyżki masła
300g cukru
100g rodzynek
3 łyżki płatków migdałów lub innych posiekanych orzechów

Roztapiamy masło w garnku, wrzucamy jabłka i smażymy je przez 4-5 minut, często mieszając. Kiedy będą miękkie i brązowe, dodajemy 2 łyżki wody, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez 15 minut, aż rozpadną się i zaczną gęstnieć. Rozcieramy kawałki jabłek łyżką i często mieszamy, aby nie dopuścić do przypalenia. Wsypujemy cukier. Gotujemy i mieszamy do chwili, gdy jabłka utworzą jednolitą masę i zaczną odchodzić od dna garnka. Zwiększamy ogień na średni i mieszamy bezustannie, aby szybciej je odparować. Kiedy zgęstnieją do tego stopnia, że trudno będzie poruszać łyżką i masa stanie się przezroczysta na brzegach, zdejmujemy z ognia. Dodajemy rodzynki i migdały. Ponownie gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Przekładamy na blaszkę i rozsmarowujemy tak, aby warstwa halawy miała ok. 2,5 cm grubości. Gdy ostygnie, kroimy np. na kwadraty, romby lub formujemy kuleczki.


3 komentarze:

  1. przepis wspaniały! bardzo intrygujący. strasznie mnie zaciekawił ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. można się wprosić na podwieczorek?

    OdpowiedzUsuń
  3. o, jakie pomyslowe! podoba mi się, bardzo. Nie wpadłabym na takie cuda z jabłek :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl