18 grudnia 2010

Brownies z Dulce de Leche


Przepyszne, bardzo esencjonalne brownies z niezawodnym dulce de leche, czyli po prostu masą toffi powstałą z mleka skondensowanego. Jak każde, są ciężkie i gliniaste, powinny zaspokoić wymagania każdego wielbiciela czekolady. Poza tym, idealnie wprowadzają w świąteczny klimat, uwierszcie mi:) Przepis ze strony Davida Lebovitza.

Składniki:
115g masła, pokrojonego w kawałki
170g półsłodkiej lub gorzkiej czekolady, posiekanej
25g niesłodzonego kakao
3 duże jajka
200g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
140g mąki
ew. 100g podprażonych orzechów włoskich lub pekanów
ok. 150g Dulce de Leche

Kwadratową blaszkę o boku 20cm wykładamy folią aluminiową tak by pokrywała dno i boki. Natłuszczamy folię masłem lub sprayem do pieczenia
W średnim garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę i mieszamy, na małym ogniu aż wszystko się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i mieszamy dopóki nie powstanie gładka masa. Dodajemy jajka po kolei, następnie wanilię, cukier i mąkę. Jeśli chcemy, dosypujemy orzechy.
Wykładamy połowę ciasta do przygotowanej uprzednio formy. Jedną trzecią Dulce de Leche kładziemy łyżkami na cieście, w miarę równomiernie ale bez zbytniej dokładności. Następnie przejeżdżamy kilka razy po powierzchni ciasta nożem, by powstały zawijasy. Wykładamy na to pozostałą część ciasta, na to Dulce de Leche i powtarzamy operację z nożem. Pieczemy 35 do 45 minut w175*C. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy je do całkowitego wystygnięcia. Smacznego:)

4 komentarze:

  1. Wyglądają bosko! Uwielbiam przepisy D.L.Jestem jego fanką.A dodatek dulce de leche to jest coś!

    OdpowiedzUsuń
  2. dulce de leche...uch! jego dodatek, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia, takie ciepłe. I jeszcze dulce de leche, mniaaaaaaaaaaaam!

    OdpowiedzUsuń
  4. cudnie klimatyczne zdjęcia.. i smak.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl