9 grudnia 2010
Sałatka. Awokado Granat
Przyda się trochę koloru w te ponure zimowe dni:) Za oknem zawieja a ja delektuję się słonecznymi smakami. Sałatka niezwykle prosta w wykonaniu, a prezentuje się imponująco i w dodatku jest pyszna. Delikatny smak owoców przełamuje bardzo wyrazisty dressing. Poza tym połączenia awokado i chilli, pomidorów i bazylii z oliwą, granatu i cytryny – to jedne z moich ulubionych.
Składniki:
400g pomidorów cherry
½ owocu granatu
1 dojrzałe awokado
Dressing:
1 ½ łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
Szczypta soli
Szczypta chilli
Łyżeczka suszonej bazylii
Pomidorki myjemy i kroimy na połowy. Do nich dodajemy wydrążone za pomocą łyżeczki awokado i koraliki granatu (najlepiej przekroić owoc i stuknąć go parę razy łyżką od strony skórki – ziarenka wypadną i nie trzeba się męczyć z wydłubywaniem:).
Składniki sosu dokładnie mieszamy i dodajemy do sałatki,
Podajemy na grzankach z dobrego razowego pieczywa posmarowanego oliwą z oliwek. Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo słoneczne smaki! Pyszna sałatka, bardzo w moim typie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Uwielbiam awokado w sałatkach, której to mojej miłości wiele osób nie podziela ;) A przecież jest obłędne, na przykład w takich połączeniach...
OdpowiedzUsuńz granatem? to musi być pyszne !
OdpowiedzUsuńUwielbiam granaty i awokado:) bardzo fajna sałatka!
OdpowiedzUsuńale soczyscie apetyczne zdjecie:) pycha:)
OdpowiedzUsuń