Właściwie jest to rolada śmietankowa, bo czekoladą posypujemy tylko wierzch i biszkopt jest kakaowy. Nie zmienia to jednak faktu, że jest bardzo smaczna, delikatna, mięciutka, rozpływa się w ustach. Poza tym jest łatwiejsza do zrobienia niż mogłoby się wydawać. Uwielbiam w niej to, że do jej zrobienia nie potrzebujemy mieć w domu jakichś specjalnych składników. W niedługi czas możemy wyczarować deser, który wygląda jakbyśmy spędziły przy nim kupę czasu. Najdłuższym procesem jest schładzanie rolady, ale to już robi za nas lodówka:) Przepis pochodzi z książki "Słodka Kuchnia Polska" Ewy Aszkiewicz.
Składniki na biszkopt:
4 jajka
4 łyżki zimnej wody
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta* soli
Szklanka *cukru pudru
5 płaskich łyżek kakao
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
½ szklanki* mąki tortowej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
Szklanka* śmietanki kremówki (nieco ponad 200g)
2 łyżki cukru pudru
1 zagęstnik do śmietany 8g
Dobrze wysmażony dżem morelowy lub ulubiona marmolada
Tarta gorzka czekolada do posypania
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka z wodą, sokiem z cytryny i szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder oraz żółtka i nadal ubijamy za pomocą miksera.
Kiedy wszystko dokładnie się połączy, mąkę ziemniaczaną, kakao, mąkę tortową i proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy z masą jajeczną delikatnie, drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej pergaminem (pergamin dodatkowo natłuszczamy). Pieczemy 15-20 min w 160*C. Ja używałam płytkiej formy o wymiarach 34X38cm, ale oczywiście możecie użyć innej o podobnej powierzchni. Wygodnie jest używać formy kwadratowej lub prawie kwadratowej, wtedy zwijanie po upieczeniu wydaje mi się łatwiejsze:)
Po upieczeniu wyjmujemy, przekładamy na ściereczkę wierzchnią stroną do dołu, ściągamy pergamin ze spodu i rolujemy razem ze ściereczką. Tak zawinięty biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Wystudzone ciasto delikatnie rozwijamy, smarujemy cienką warstwą dżemy, następnie wykładamy na nie większą część śmietany (ok.2 łyżki zostawiamy do dekoracji). Ponownie zwijamy roladę. Wierzch ozdabiamy pozostawioną bitą śmietaną i obficie posypujemy czekoladą.
*w przypadku wszystkich zaznaczonych składników chodzi o typową szklankę, w której mieści się 250ml wody.
To zdjęcie jest oszałamiające:)
OdpowiedzUsuńCo za widoki! trudno znaleźć sobie miejsce.Gdyby tak można sięgnąć po kawałek...
OdpowiedzUsuńKontrast na tym zdjęciu między nadzieniem a biszkoptowym blatem jest PIĘKNY.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam rolady, ale Twoje zdjęcia mnie po prostu utwierdzają w przekonaniu, że to JUŻ pora.
Cudowna :-) U mnie też ostatnio czekoladowo. To chyba przez tą okropną pogodę ;| Uściski!
OdpowiedzUsuń