Ostatnio mam ochotę na letnie smaki. I chyba mi się nie dziwicie wyglądając przez okno:) Ta sałatka to doskonały, lekki lunch lub kolacja. Słoneczne kolory i smaki, połączenie składników słodkich, kwaśnych, ostrych i gorzkawych tworzy niesamowicie orzeźwiającą mieszankę, przypominającą mi późne, letnie kolacje, kiedy ściemniać zaczynało się dopiero o 21:) Jako jeden cały posiłek , podane proporcje wystarczą dla jednej osoby, lub dwóch, niebyt głodnych. Jeśli jednak ma to być tylko przystawka albo dodatek do innych smakołyków, spokojnie można ją podzielić na 3 albo nawet 4 osoby.
Składniki na sałatkę:
150g mini sałaty rzymskiej (u mnie to była jedna cała mini sałata)
1 duże, dojrzałe mango
¼ dużego pomidora
25g sera camembert
Na dressing:
1 ½ łyżki oliwy z oliwek
½ łyżki octu jabłkowego
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki cukru
Sól
Pieprz
Sałatę myjemy i osuszamy. Pojedyncze liście sałaty układamy na dużym okrągłym talerzu, węższymi końcami liści do środka. Mango obieramy, oddzielamy miąższ od pestki i kroimy na kawałki o długości ok. 3cm i szerokości ½ cm. Rozkładamy kawałki mango równomiernie na sałacie. Z pomidora wyjmujemy gniazda nasienne i jeśli jest to konieczne, obieramy go. Kroimy w kawałki podobnej wielkości co mango i również rozkładamy na wierzchu. Ser kroimy na cienkie plasterki, układamy na samym wierzchu sałatki. Składniki dressingu mieszamy w osobnej miseczce i polewamy nim sałatkę na 5-10 minut przed podaniem.
Smacznego:)
Piękne kolory :-) Lubię mango w sałatkach. Szkoda, że u nas strasznie ciężko dostać takie dobre, soczyste. Uściski!
OdpowiedzUsuńsoczyste, chrupiące składniki.
OdpowiedzUsuńsałatka wspaniała!
te kolory są takie cudowne..
OdpowiedzUsuń