21 maja 2011

Mozzarella z szaloną gremolatą


Przepraszam za taką długą przerwę. Właściwie nie mam na to wytłumaczenia bo sporo przepisów już od paru tygodni czeka na dodanie:) Tak się złożyło, że wszystkie są autorstwa Nigelli, więc przez jakiś czas będę Was nimi bombardować, a potem zabiorę się za nowsze. Jako pierwszą dodaję mozzarellę z szaloną gremolatą, bo przy takiej pięknej pogodzie, jaka jest teraz mam ochotę jeść ją cały czas:) Przepis z książki "Nigella ekspresowo".

Składniki:

2 kulki mozzarelli
1 długa, czerwona papryczka chilli, pozbawiona nasion, drobno posiekana
6 czarnych oliwek, drobno posiekanych
skórka z jednej cytryny
1/2 ząbka czosnku, zmiażdżonego
1/2 łyżeczki soli Maldon, lub 1/4 stołowej
3 łyżki (każda 15ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki

Kroimy mozzarellę na 5mm plastry i układamy na talerzu. W misce zmieszaj chilli, oliwki, skórkę z cytryny i czosnek. Dodaj oliwę, sól i pietruszkę. Wyłóż gremolatę na plastry mozzarelli. Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam przepisy Nigelli.
    Mozzarella z gremolatą bardzo kusząca i idealna na ciepłe majowe dni.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. W ogóle mi nie rpzeszkadzają te przepisy Nigelli, wręcz przeciwnie. Bardzo apetycznie i wiosennie się prezentuje ta mozzarella :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łade, szybkie i przwepyszne...uwielbiam mozarellę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szalona gremolata mi się podoba :D Fajnie się prezentuje na tle mozzarelli...

    OdpowiedzUsuń
  5. oj, ale szalone i szalenie kolorowe!
    mmm... az miło się ogląda.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl