Przepraszam za taką długą przerwę. Właściwie nie mam na to wytłumaczenia bo sporo przepisów już od paru tygodni czeka na dodanie:) Tak się złożyło, że wszystkie są autorstwa Nigelli, więc przez jakiś czas będę Was nimi bombardować, a potem zabiorę się za nowsze. Jako pierwszą dodaję mozzarellę z szaloną gremolatą, bo przy takiej pięknej pogodzie, jaka jest teraz mam ochotę jeść ją cały czas:) Przepis z książki "Nigella ekspresowo".
Składniki:
2 kulki mozzarelli
1 długa, czerwona papryczka chilli, pozbawiona nasion, drobno posiekana
6 czarnych oliwek, drobno posiekanych
skórka z jednej cytryny
1/2 ząbka czosnku, zmiażdżonego
1/2 łyżeczki soli Maldon, lub 1/4 stołowej
3 łyżki (każda 15ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
Kroimy mozzarellę na 5mm plastry i układamy na talerzu. W misce zmieszaj chilli, oliwki, skórkę z cytryny i czosnek. Dodaj oliwę, sól i pietruszkę. Wyłóż gremolatę na plastry mozzarelli. Smacznego:)
Świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam przepisy Nigelli.
OdpowiedzUsuńMozzarella z gremolatą bardzo kusząca i idealna na ciepłe majowe dni.
Pozdrawiam!
W ogóle mi nie rpzeszkadzają te przepisy Nigelli, wręcz przeciwnie. Bardzo apetycznie i wiosennie się prezentuje ta mozzarella :)
OdpowiedzUsuńŁade, szybkie i przwepyszne...uwielbiam mozarellę:)
OdpowiedzUsuńSzalona gremolata mi się podoba :D Fajnie się prezentuje na tle mozzarelli...
OdpowiedzUsuńAleż kolorowa!
OdpowiedzUsuńoj, ale szalone i szalenie kolorowe!
OdpowiedzUsuńmmm... az miło się ogląda.
Prezentuje się świetnie
OdpowiedzUsuń