7 sierpnia 2012

Mithi lassi (słodkie lassi)


Lassi to popularny w Indiach napój na bazie jogurtu doskonały na letnie upały. Jest szybki w przygotowaniu, a co najważniejsze, istnieje możliwość tworzenia różnych smaków. W moim przypadku jest to mango lassi, ale możecie eksperymentować według własnych upodobań. Z podanych proporcji wychodzi duża ilość napoju, dlatego w przypadku mniejszej liczby osób warto zrobić o połowę mniej. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Kryszny".

Składniki:

950ml jogurtu lub maślanki
700ml lodowatej wody
6 łyżek cukru lub 5 łyżek miodu
2 łyżeczki wody różanej (opcjonalnie)
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
Kostki lodu

Cukier lub miód rozpuszczamy najpierw w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Miksujemy wszystkie składniki lub ubijamy trzepaczką do momentu, aż na powierzchni pojawi się piana. Schładzamy dodając lodu lub wstawiając na pewien czas do lodówki. Zamiast wody różanej i kardamonu można dodać 3 łyżki soku z cytryny lub limonki, 50g roztartych jagód, dojrzałego banana lub mango.Smacznego:)


Przedstawiam Króla Bolesława, najkochańszego koteczka na świecie (ten kawałek nie trafił do napoju:)

4 komentarze:

  1. Sama nie wiem, czy bardziej podoba mi sie lassi, czy kocisko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaa!!! Z moim ulubionym kardamonem!!! Już wiem co będę piła jutro po porannym bieganiu. :)
    p.s. Toby i Mozaika MIAU pozdrawiają Króla Bolesława MIAU

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha:) dziękujemy za pozdrowienia!

      idealny napój po wysiłku

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl