7 lipca 2013

Ciasto jabłkowo - budyniowe


Jabłka kojarzyły mi się zawsze z szarlotkami na kruchym cieście, na pewno nie z czymś lekkim, ale dzięki mojej mamie, od której dostałam ten przepis, mój punkt widzenia trochę się zmienił. Sama chyba nigdy nie połączyłabym jabłek z bitą śmietaną - a tu proszę:) Kwaskowate, niesłodzone jabłka świetnie pasują do słodkiej, puchatej śmietanki. Jem już kolejny kawałek i nie mogę skończyć, więc pozostaje mi tylko zachęcić Was do spróbowania:)

Składniki na biszkopt:

4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
3 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka z cukrem ubijamy na pulchną masę (najpierw białka na sztywną pianę, potem dodajemy żółtka), dodajemy mąkę z proszkiem i wodę, delikatnie mieszamy. Pieczemy 20-30 min w 180*C.

Składniki na masę jabłkową:

1 litr musu jabłkowego (można kupić ale można też zrobić samemu smażąc jabłka jak na dżem)
1 budyń śmietankowy

Mus jabłkowy podgrzewamy, dodajemy budyń prosto z torebki (stale mieszając) i zagotowujemy. Lekko przestudzone przekładamy na upieczony biszkopt.
Dużą śmietanę 30% ubijamy dodając tyle cukru ile lubimy. Dodajemy paczuszkę zagęstnika do bitej śmietany. Wykładamy na całkiem ostudzone jabłka. Smacznego:)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl