Kruche
ciasto:
50g
niesolonego masła
100g
pszennej mąki
25g
kakao
50g
drobnego cukru
1
roztrzepane jajko
Nadzienie:
3
łyżki (45ml) marmolady pomarańczowej
2
dojrzałe gruszki
100g
gorzkiej czekolady
50g
niesolonego masła
2
jajka (oddzielnie żółtka i białka)
100g
drobnego cukru
Masło
rozetrzyj palcami z mąką, tak by całość zaczęła przypominać okruszki. Dodaj
przesiane kakao i wsyp cukier. Na koniec wlej tyle roztrzepanego jajka, by
wystarczyło do związania wszystkiego razem i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię
spożywcza i włóż do lodówki na 20 minut.
Rozgrzej
piekarnik do 180*C.
Na
blacie lekko opruszonym mąką rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o
średnicy 20cm.
Posmaruj
spód marmoladą.
Obrane
gruszki pokrój na ćwiartki (Ew. ósemki) i ułóż na przygotowanym cieście.
Czekoladę z masłem rozpuść w misce
ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Odstaw do ostygnięcia.
Żółtka ubij z cukrem, aż staną się
jasne i puszyste. Stopniowo dodaj do nich ostudzoną czekoladę z masłem i
delikatnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wmieszaj do czekoladowo-żółtkowej
masy.
Wylej nadzienie do formy, na ułożone
wcześniej gruszki.
Piecz 40 minut (180*C) (do
momentu, aż wierzch będzie sztywny po naciśnięciu - pod chrupiącą skorupką będzie na was czekało delikatne wnętrze). Smacznego:)
Placek wygląda świetnie i kusi mnie zrobienie go, tylko... Kurczę, coś mi w tym przepisie nie pasuje. Napisz proszę, czy tak właśnie robiłaś to ciasto, bo na zdjęciu kruchy spód jest jasny (czyli bez kakao).
OdpowiedzUsuńStąd moje pyt.: czy możliwe jest, że 25 g kakao zamiast w kruchym cieście powinno wylądować w nadzieniu?
Anka.
Cześć Aniu,
Usuńoczywiście to mój błąd - powinnam była to napisać. Ciasto jak najbardziej możesz zrobić z dodatkiem kakao i wychodzi smaczne (próbowałam) i nie powinno ono trafić do nadzienia:) Piekłam tą tartę już kilka razy i akurat wersja "zdjęciowa" była z białym ciastem. Dziękuje, że zwróciłaś na to uwagę:)