31 lipca 2013

Tarta porzeczkowa z ricottą


Magia prostoty. Słodka masa z delikatnej ricotty doskonale kontrastuje cierpkie, soczyste porzeczki. Dodatek odrobiny galaretki sprawia, że ser jest trochę bardziej zwarty, ale zachowuje swoją kremową konsystencę i puszystość.



Na spód:

300g pełnoziarnistych kruchych ciasteczek
70g masła

Nadzienie:

500g ricotty
5 łyżeczek czerwonej galaretki (z roślinnym zamiennikiem zamiast żelatyny – przeważnie są reklamowane, jako szybko zastygające, „w 30 minut” itd.)
1/3 szklanki wrzątku
100g cukru pudru
180g porzeczek

Wierzch:

200g porzeczek

Ciasteczka miksujemy z miękkim masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Taką mieszanką wylepiamy dno i boki formy do tarty o średnicy 20cm. Przygotowany spód wstawiamy do lodówki na 20 minut.

Ricottę łączymy z cukrem pudrem używając miksera lub drewnianej łyżki. Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i jeszcze ciepły płyn wlewamy do sera, dokładnie mieszamy. Do masy serowej wsypujemy 180g porzeczek, delikatnie łączymy.

Nadzienie wykładamy na przygotowany spód ciasteczkowy. Dekorujemy świeżymi owocami i wstawiamy do lodówki na min. 2h. Smacznego:)



7 komentarzy:

  1. Te białe i czarne porzeczki tworzą świetny efekt wizualny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babcia mi ostatnio coś podobnego zrobiła :) Ślicznie tu u cb ;*

    Zapraszam do mnie -->
    http://patrycja-patrishia-klodzinska.blogspot.com/ . Jak się spodoba to proszę o
    zaobserwowanie oraz komentarz :) Na pewno się odwdzięczę.

    Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie :) Dziękuję za udział w akcji Porzeczkowo. Pozdrawiam http://ilovecooking92.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale żałuję, że już się skończył sezon na takie owoce! Od razu bym zrobiła taką tartę :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl