13 sierpnia 2013

Babeczki borówkowe z prostym kremem





Przepyszne muffinki. Bardzo delikatne ciasto, soczyste owoce i idelanie pasujący serkowy krem (jednak zrobiony inaczej, niż w oryginalnym przepisie.)

Składniki:
57g niesolonego masła w temp.pokojowej
169g cukru
2 duże jajka
76g kwaśnej śmietany
59ml oleju roślinnego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
175g mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
70ml mleka
340g świeżych borówek

Krem:

227g serka carem cheese
57g niesolonego masła w temp. pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
¾ łyżeczki soli
375g cukru pudru

+ świeże owoce do dekoracji

Rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Formę do muffin wykładamy papilotkami.
W dużej misce miksujemy masło z cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Dodajemy jajka jedno po drugim, dokładnie mieszamy po każdym. Dodajemy śmietanę, olej i ekstrakt z wanilii i ponownie wszystko miksujemy.
Stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą.
Dodajemy mleko i mieszamy do momentu, aż ciasto będzie jednorodne i gładkie.
Na koniec wsypujemy do ciasta borówki i delikatnie mieszamy.
Napełniamy foremki do ok. 2/3 wysokości i pieczemy przez 16-18 minut lub do momentu, aż wbita w ciasto wykałaczka będzie czysta po wyjęciu.
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia przed nakładaniem kremu.

Żeby zrobić krem należy zmiksować ze sobą wszystkie jego składniki. Gdy będzie zbyt żadki - dodajemy więcej cukru pudru, gdy zbyt sztywny - trochę mleka. 

Uwaga! 

Podałam tutaj składniki kremu i sposób jego wykonania tak, jak było podane w oryginale. Dla mnie jednak ten krem był niesmaczny (sam cukier) i w dodatku rzadki jak lukier, w smaku nie przypominał serka, bo był zwyczajnie zbyt słodki. Cały wylądował w zlewie. Podaję jednak oryginał, być może Wam wyjdzie gęsty i smaczny:)

Krem, który widzicie na zdjęciach jest wykonany według przepisu na masę z  KAWOWCA, tylko w mniejszej ilości (z ok. 200g serka)



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl