Jest pyszny i można go przygotować w niecałe pół godziny. W dodatku zamiast masła/jajek/dużej ilości śmietany używamy smaczliwki - czego chcieć więcej.
Składniki na 4 nieduże porcje:
1 dojrzałe awokado
135g śmietany kremówki (30% wystarczy)
100g gorzkiej czekolady
5 łyżeczek cukru pudru
orzechy/płatki migdałowe + cynamon
Awokado miksujemy na gładką pastę z 1 łyżeczką cukru pudru, czekoladę rozpuszczamy na parze z 2 łyżkami śmietany.
Zostawiamy czekoladę do lekkiego ostygnięcia, resztę śmietany miksujemy z 4 łyżeczkami pudru na pianę przypominajacą w konsystencji piankę do golenia.
Awokado dodajemy do czekolady i dokładnie mieszamy; do czekoladowej masy dodajemy porcjami bitą śmietanę za każdym razem mieszamy delikatnie "na zakładkę" .
Dekorujemy orzechami i/lub migdałami uprażonymi z cynamonem i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Smacznego:)
Składniki na 4 nieduże porcje:
1 dojrzałe awokado
135g śmietany kremówki (30% wystarczy)
100g gorzkiej czekolady
5 łyżeczek cukru pudru
orzechy/płatki migdałowe + cynamon
Awokado miksujemy na gładką pastę z 1 łyżeczką cukru pudru, czekoladę rozpuszczamy na parze z 2 łyżkami śmietany.
Zostawiamy czekoladę do lekkiego ostygnięcia, resztę śmietany miksujemy z 4 łyżeczkami pudru na pianę przypominajacą w konsystencji piankę do golenia.
Awokado dodajemy do czekolady i dokładnie mieszamy; do czekoladowej masy dodajemy porcjami bitą śmietanę za każdym razem mieszamy delikatnie "na zakładkę" .
Dekorujemy orzechami i/lub migdałami uprażonymi z cynamonem i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Smacznego:)
Sam mus czekoladowy to niebo w gębie, a tutaj jeszcze mamy awokado w prezencie. Czego chcieć więcej...
OdpowiedzUsuń