2 lutego 2014

Mus czekoladowy z awokado

Jest pyszny i można go przygotować w niecałe pół godziny. W dodatku zamiast masła/jajek/dużej ilości śmietany używamy smaczliwki - czego chcieć więcej.

Składniki na 4 nieduże porcje:

1 dojrzałe awokado 
135g śmietany kremówki (30% wystarczy)
100g gorzkiej czekolady
5 łyżeczek cukru pudru 

orzechy/płatki migdałowe + cynamon
 

Awokado miksujemy na gładką pastę z 1 łyżeczką cukru pudru, czekoladę rozpuszczamy na parze z 2 łyżkami śmietany. 
Zostawiamy czekoladę do lekkiego ostygnięcia, resztę śmietany miksujemy z 4 łyżeczkami pudru na pianę przypominajacą w konsystencji piankę do golenia. 
Awokado dodajemy do czekolady i dokładnie mieszamy; do czekoladowej masy dodajemy porcjami bitą śmietanę za każdym razem mieszamy delikatnie "na zakładkę" . 
Dekorujemy orzechami i/lub migdałami uprażonymi z cynamonem i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Smacznego:)





2 komentarze:

  1. Sam mus czekoladowy to niebo w gębie, a tutaj jeszcze mamy awokado w prezencie. Czego chcieć więcej...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl