18 lutego 2014

Pakora


Uwielbiam to danie za to, że stanowi doskonałą przystawkę/side dish do orientalnego posiłku, jak również przepyszną przekąskę do piwa, czy na przyjęcie. Podana tutaj mieszanka przypraw jest fantastyczna i zachęcam Was do przygotowania większej ilości i używania do gotowania na codzień. Przepis z książki "Kuchnia Kryszny" Adiraja dasa.

Składniki:

225g mąki z grochu włoskiego
1 łyżka nasion czarnuszki
½ łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki pieprzu Cayenne
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminku indyjskiego
1 ½ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki asafetydy**
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
250ml zimnej wody
675g warzyw (bakłażan, cukinia, dynia, marchew, kalafior, brokuły, papryka, brukselka, fasolka szparagowa)
Ghee lub olej roślinny do smażenia

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy przyprawy, sól i proszek do pieczenie. Powoli wlewamy zimną wodę i ubijamy trzepaczką, aż otrzymamy ciasto gładkie jak na naleśniki, jednak wystarczająco gęste, by jego warstwa pozostała na zanurzanych warzywach.

Wszystkie warzywa kroimy, duże różyczki kalafiora można podgotować, reszta powinna być surowa.
Na średnim ogniu stawiamy garnek z tłuszczem do smażenia (tyle, żeby pakory mogły w nim pływać). Tłuszcz jest wystarczająco gorący, kiedy wpuszczona do niego kropla ciasta natychmiast wypływa na powierzchnię i zaczyna skwierczeć. Teraz zanurzamy w cieście garść pokrojonych warzyw. Za jednym razem smażymy jeden rodzaj warzyw. Smażymy warzywa kilka minut, aż będą złotobrązowe i chrupiące. Odsączamy na sitku. 

Miętowy sos jest idealnym dodatkiem (u mnie szybka wersja - jogurt naturalny zmiksowany z garścią listków świeżej mięty)

Smacznego:)


**asafetyda – przyprawa o mocnym zapachu podobnym do cebuli, używana w niewielkich ilościach do dań warzywnych



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl