Składniki na kruchy
spód:
225g mąki pszennej
175g masła
45g cukru pudru
1 jajko, roztrzepane
1 łyżka wody
Składniki na krem
cytrynowy:
100g cukru pudru
7 łyżek mąki kukurydzianej
Skórka i sok z 4 dużych cytryn
50ml wody
6 żółtek
100g niesolonego, roztopionego masła
Składniki na bezę:
6 białek
300g cukru pudru
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C.
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Ręcznie (opuszkami palców)
lub z pomocą miksera rozrabiamy zimne masło z mąką do momentu, aż całość będzie
przypominała mokry piasek. Dodajemy cukier puder, jajko i łyżkę wody. Mieszamy
do połączenia składników, formujemy z ciasta kulę, zawijamy w folię spożywczą i
schładzamy w lodówce przez 10 minut.
Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm. Z
pomocą wałka przenosimy ciasto do formy o średnicy 23cm, z wyjmowanym dnem,
wyrównujemy brzegi. Całość ponownie wkładamy do lodówki, tym razem na 20 minut.
Schłodzone ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i
wysypujemy na nie suchą fasolę, tak by powstała pojedyncza warstwa. Obciążone
ciasto pieczemy przez 15 minut, następnie zabieramy fasolkę i podpiekamy
jeszcze 5 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zmniejszamy temperaturę na
170*C.
Czas na przygotowanie kremu cytrynowego. W garnku łączymy
cukier i mąkę ziemniaczaną. Do tej mieszanki dolewamy tyle wody, żeby powstała
pasta (kilka łyżek).
Skórkę z cytryn dodajemy do 50ml wody, całość doprowadzamy
do wrzenia i zestawiamy z gazu.
Gorący płyn wlewamy do wcześniej przygotowanej pasty stale
mieszając.
Teraz dodajemy żółtka, masło i sok z cytryn. Dokładnie
mieszamy i wstawiamy garnek na gaz. Gotujemy na małym ogniu, mieszając
bezustannie, aż masa zgęstnieje. Gorący krem przekałdamy na podpieczony spód,
wyrównujemy powierzchnię i zostawiamy do przestygnięcia.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie, nadal ubijając,
małymi porcjami dosypujemy cukier oraz 2 łyżeczki mąki kukurydzianej.
Przekładamy bezę do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją na krem.
Pieczemy ok. 35-45 minut. Beza powinna być krucha z wierzchu
i miękka w środku.
Tarta smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego:)
uwielbiam tą tartę:) robiłam ją już :D
OdpowiedzUsuń