Nowy gość na naszym świątecznym stole. Można się zastanawiać, czy to dobry zamiennik dla bab i mazurków, ale ja zawsze uważam, że taka ilość czekolady jest dobrym zamiennikiem dla wszystkiego. Poza tym w ferworze przygotowań, przyjemnie jest mieć świadomość, że możemy zrobić pyszny deser dla całej rodziny, przy użyciu tylko jednej miski, jednej łyżki i niewielkiego nakładu czasu. Przepis z tej strony.
Składniki:
150g gorzkiej czekolady, posiekanej
113g niesolonego masła pokrojonego w kostkę
15g kakao w proszku
200g białego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 duże jajka
95g mąki
¼ łyżeczki soli
125g mlecznej posiekanej czekolady lub łezek czekoladowych
(opcjonalnie)
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Spód kwadratowej formy o
boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.
W dużej misce ze stali nierdzewnej umieszczonej nad garnkiem
z gotującą się na małym ogniu, parującą wodą (miska nie może dotykać tafli
wody) umieszczamy posiekaną gorzką czekoladę i masło.
Po roztopieniu zdejmujemy znad parującej wody, dodajemy
kakao i cukier. Następnie wlewamy ekstrakt waniliowy i wbijamy jajka (po
jednym, dokładnie mieszając przed dodaniem następnego).
Na koniec wsypujemy mąkę, sól i kawałki mlecznej czekolady
(jeśli ich używamy). Dokładnie mieszamy.
Wylewamy masę do przygotowanej formy i pieczemy przez 25 –
30 minut, lub do momentu, aż
patyczek po nakłuciu ciasta będzie ubrudzony masą
i kilkoma wilgotnymi grudkami ciasta (zajęło mi to jedynie 20 min)
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. Możecie
dodatkowo udekorować je polewą w stylu Jacksona Pollocka. To ciasto dobrze
nadaje się do mrożenia. Smacznego:)
I'd like to thank you for the efforts you've put in penning this site.
OdpowiedzUsuńI'm hoping to see the same high-grade blog posts by you
in the future as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to
get my very own site now ;)
Here is my blog post hostgatorcouponsanddiscount.info