Składniki na 12 sztuk:
125g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125g jasnego cukru trzcinowego
2 jajka
szczypta soli
kilka łyżek mleka
125 g miękkiego, niesolonego masła
szczypta soli
kilka łyżek mleka
125 g miękkiego, niesolonego masła
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
Krem:
80g gładkiego masła orzechowego
120g serka cream cheese
40g jasnego cukru trzcinowego
1 łyżka masła
Dodatkowo:
Baton Twix
Ustawiamy piekarnik na 200*C i zaczynamy od przygotowania
ciasta. Jajka, masło i mleko powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego
wcześniej wyciągamy je z lodówki. Miksujemy razem wszystkie składniki, oprócz
mleka i czekolady. Na koniec dodajemy kilka (3 – 4) łyżek mleka, kawałki
czekolady i mieszamy wszystko drewnianą łyżką.
Napełniamy foremki wyłożone papilotkami (lub silikonowe) do ok.
2/3 wysokości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika; pieczemy przez około 20
minut, aż muffiny będą wyrośnięte i sprężyste w dotyku. Odstawiamy do
ostygnięcia.
Żeby zrobić krem, cukier roztapiamy w łyżce masła na
niewielkim ogniu. Miksujemy razem serek i masło orzechowe. Wlewamy ostudzone
masło z cukrem i miksujemy jeszcze raz. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie wyciskamy krem szprycą/nakładamy łyżką lub
szpatułką na ostudzone muffiny. Na wierzchu każdej z nich umieszczamy kawałek
batonika. Smacznego:)
świetnie wyglądają, nic tylko wcinać:D
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo pysznie i mega zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńurocze i idealne na każdą okazję :D
OdpowiedzUsuń