11 maja 2014

Muffiny z czekoladą, masłem orzechowym i Twixem




Pyszne, smakujące trochę snickersowo muffiny. Są idealnym sposobem na przemycenie gorzkiej czekolady i masła orzechowego nie będącego Nutellą w deserze dzieci. Bez kremu również są bardzo smaczne i nadają się wtedy do spakowania jako przekąska do szkoły czy pracy.

Składniki na 12 sztuk:

125g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125g jasnego cukru trzcinowego
2 jajka
szczypta soli
kilka łyżek mleka
125 g miękkiego, niesolonego masła
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Krem:
80g gładkiego masła orzechowego
120g serka cream cheese
40g jasnego cukru trzcinowego
1 łyżka masła

Dodatkowo:
Baton Twix

Ustawiamy piekarnik na 200*C i zaczynamy od przygotowania ciasta. Jajka, masło i mleko powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wcześniej wyciągamy je z lodówki. Miksujemy razem wszystkie składniki, oprócz mleka i czekolady. Na koniec dodajemy kilka (3 – 4) łyżek mleka, kawałki czekolady i mieszamy wszystko drewnianą łyżką.
Napełniamy foremki wyłożone papilotkami (lub silikonowe) do ok. 2/3 wysokości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika; pieczemy przez około 20 minut, aż muffiny będą wyrośnięte i sprężyste w dotyku. Odstawiamy do ostygnięcia.

Żeby zrobić krem, cukier roztapiamy w łyżce masła na niewielkim ogniu. Miksujemy razem serek i masło orzechowe. Wlewamy ostudzone masło z cukrem i miksujemy jeszcze raz. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie wyciskamy krem szprycą/nakładamy łyżką lub szpatułką na ostudzone muffiny. Na wierzchu każdej z nich umieszczamy kawałek batonika. Smacznego:)






3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl