24 czerwca 2014

Białe trufle z suszonymi malinami


Jako absolutna fanka białej czekolady jestem też fanką tych trufli. Jednak alkoholowe i kwaskowe akcenty są w stanie przekonać nawet przeciwników białej. Suszone maliny maja delikatny smak, nie są zbyt słodkie - gdybym miała je czymś zastąpić, to suszoną żurawiną.

Składniki:

45 ml słodkiej śmietany min. 30%
55 g masła
200 g białej czekolady
40 g suszonych malin
60 ml rumu
1 łyżka soku z limonki
1/2 szklanki wiórków kokosowych

Maliny zalewamy rumem i odstawiamy na przynajmniej 15 minut.

Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Po zdjęciu z ognia wlewamy śmietanę i mieszamy. Dodajemy maliny (wlałam wszystko razem z rumem, ale można odsączyć owoce:) i sok z limonki. Wstawiamy masę do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Przechowujemy w lodówce. Smacznego:)



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl