Niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu deser. Idelanie nadają się do popołudniowej kawy, albo jako przekąska na przyjęcie. Sprawdzą się w razie niespodziewanych gości, bo samo przygotowanie zajmuje może 5 minut.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 łyżka cynamonu
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
Ew. cukier puder do zrobienia lukru
Rozgrzewamy piekarnik do 200*C.
Masło roztapiamy na małym ogniu. Cukier dokładnie łączymy z
cynamonem w osobnym naczyniu i odstawiamy.
Roztopionym masłem smarujemy równomiernie arkusz ciasta.
Następnie posypujemy na wierzchu cynamonowym cukrem. Grzbietem dużej łyżki
delikatnie wciskamy cukier w ciasto. Arkusz kroimy na 10 pasków wzdłuż
dłuższego brzegu (powinny mieć ok. 2-3 cm szerokości). Następnie każdy pasek
skręcamy na kształt spiralki. Układamy paluszki na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia w min. 2 cm odstępach i pieczemy przez około 10 minut, aż staną
się złote i puszyste. Po wyjęciu z piekarnika i po ostudzeniu możemy udekorować
paluchy lukrem. Smacznego:)
Jako przekąska doskonałe :)
OdpowiedzUsuńŚwietne :)
OdpowiedzUsuń