15 sierpnia 2014

Lody z granatów (bez maszyny)


Jeśli spodziewacie się ujrzeć cegłowkę po wyjęciu pojemnika z zamrażarki, możecie się zdziwić. Nie zamarzają na kamień a ich zrobienie to tylko kwestia wymieszania kilku skladników. Z "Nigella ekspresowo" Nigelli Lawson.



Składniki:

3 granaty
1 limonka
175g cukru pudru
500ml śmietany kremówki

Z dwóch granatów i limonki wyciskamy i przecedzamy sok. Jeden owoc zostawiamy na później – wykorzystamy miąższ.
Do wyciśniętego soku dodajemy cukier puder i mieszamy, aż się rozpuści.
Do miski z sokiem dolewamy śmietanę i ubijamy, aż zacznie przypominać bladoróżowe szczyty.*
Przekładamy śmietanową masę do szczelnego pojemnika i wkładamy do zamrażarki na minimum 4 godziny lub na całą noc.
Przed podaniem** ozdabiamy świeżymi ziarenkami z trzeciego owocu. Smacznego:)

*Jeśli obawiacie się, że w ten sposób śmietana się nie ubije, możecie dolać sok do wcześniej ubitej śmietany i delikatnie wszystko połączyć, mieszając „na zakładkę”.
**Warto wyjąć je z zamrażarki na kilka minut przed nakładaniem

2 komentarze:

  1. takich z granatami to jeszcze nie jadłam... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny mają kolor, musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl