Jeśli spodziewacie się ujrzeć cegłowkę po wyjęciu pojemnika z zamrażarki, możecie się zdziwić. Nie zamarzają na kamień a ich zrobienie to tylko kwestia wymieszania kilku skladników. Z "Nigella ekspresowo" Nigelli Lawson.
Składniki:
3 granaty
1 limonka
175g cukru pudru
500ml śmietany kremówki
Z dwóch granatów i limonki wyciskamy i przecedzamy sok.
Jeden owoc zostawiamy na później – wykorzystamy miąższ.
Do wyciśniętego soku dodajemy cukier puder i mieszamy, aż
się rozpuści.
Do miski z sokiem dolewamy śmietanę i ubijamy, aż zacznie
przypominać bladoróżowe szczyty.*
Przekładamy śmietanową masę do szczelnego pojemnika i
wkładamy do zamrażarki na minimum 4 godziny lub na całą noc.
Przed podaniem** ozdabiamy świeżymi ziarenkami z trzeciego
owocu. Smacznego:)
*Jeśli obawiacie się, że w ten sposób śmietana się nie
ubije, możecie dolać sok do wcześniej ubitej śmietany i delikatnie wszystko
połączyć, mieszając „na zakładkę”.
**Warto wyjąć je z zamrażarki na kilka minut przed nakładaniem
takich z granatami to jeszcze nie jadłam... :)
OdpowiedzUsuńCudny mają kolor, musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuń