30 sierpnia 2014

Rolada z mascarpone i letnimi owocami


Przepyszny, lekki jak chmurka deser. Idealny na przyjęcie lub po prostu do popołudniowej herbatki:)

Składniki na biszkopt:

4 jajka
4 łyżki zimnej wody
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta soli
Szklanka *cukru pudru
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
½ szklanki* mąki tortowej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki nadzienia:

200 ml śmietanki 30%
250g sera mascarpone
30 g masła w temp. pokojowej
40 g cukru pudru
170 g czereśnii (waga po wydrylowaniu)
250 g malin
4 łyżki dżemu morelowego

Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka z wodą, sokiem z cytryny i szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder oraz żółtka i nadal ubijamy za pomocą miksera.
Kiedy wszystko dokładnie się połączy, mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową i proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy z masą jajeczną delikatnie, drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej pergaminem (pergamin dodatkowo natłuszczamy). Pieczemy 15-20 min w 160*C. Ja używałam płytkiej formy o wymiarach 34x38cm, ale oczywiście możecie użyć innej o podobnej powierzchni. Wygodnie jest używać formy kwadratowej lub prawie kwadratowej, wtedy zwijanie po upieczeniu wydaje mi się łatwiejsze:)

Po upieczeniu wyjmujemy, przekładamy na ściereczkę wierzchnią stroną do dołu, ściągamy pergamin ze spodu i rolujemy razem ze ściereczką. Tak zawinięty biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.

Żeby przygotować krem miksujemy mascarpone z miękkim masłem i połową cukru pudru, odstawiamy. Śmietankę ubijamy z pozostałym cukrem do momentu, aż będzie puszysta i utrzymująca kształt, ale nie bardzo sztywna. Teraz masę serową delikatnie łączymy ze śmietaną miksując calość na wolnych obrotach lub ręcznie.

Ostudzony biszkopt rozwijamy i równomiernie smarujemy dżemem. Następnie rozprowadzamy na wierzchu większość kremu i posypujemy go przygotowamymi owocami. Delikatnie zwijamy roladę, wierzch dekorujemy kilkoma łyżkami kremu i garścią owoców. Schładzamy przed podaniem. Smacznego:)

 *w przypadku wszystkich zaznaczonych składników chodzi o typową szklankę, w której mieści się 250ml wody.


3 komentarze:

  1. Takim deserem to bym nie pogardziła, pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna rolada! *.*
    Bardzo podoba mi się ten pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl