Przepyszny, lekki jak chmurka deser. Idealny na przyjęcie lub po prostu do popołudniowej herbatki:)
Składniki na biszkopt:
4 jajka
4 łyżki zimnej wody
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta soli
Szklanka *cukru pudru
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
½ szklanki* mąki tortowej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki nadzienia:
200 ml śmietanki 30%
250g sera mascarpone
30 g masła w temp. pokojowej
40 g cukru pudru
170 g czereśnii (waga po wydrylowaniu)
250 g malin
4 łyżki dżemu morelowego
*w przypadku wszystkich zaznaczonych składników chodzi o typową szklankę, w której mieści się 250ml wody.
Składniki nadzienia:
200 ml śmietanki 30%
250g sera mascarpone
30 g masła w temp. pokojowej
40 g cukru pudru
170 g czereśnii (waga po wydrylowaniu)
250 g malin
4 łyżki dżemu morelowego
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka z
wodą, sokiem z cytryny i szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie
stopniowo dodajemy cukier puder oraz żółtka i nadal ubijamy za pomocą
miksera.
Kiedy wszystko dokładnie się
połączy, mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową i proszek do pieczenia
przesiewamy i mieszamy z masą jajeczną delikatnie, drewnianą łyżką.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej pergaminem (pergamin dodatkowo
natłuszczamy). Pieczemy 15-20 min w 160*C. Ja używałam płytkiej formy o
wymiarach 34x38cm, ale oczywiście możecie użyć innej o podobnej
powierzchni. Wygodnie jest używać formy kwadratowej lub prawie
kwadratowej, wtedy zwijanie po upieczeniu wydaje mi się łatwiejsze:)
Po
upieczeniu wyjmujemy, przekładamy na ściereczkę wierzchnią stroną do
dołu, ściągamy pergamin ze spodu i rolujemy razem ze ściereczką. Tak
zawinięty biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.
Żeby przygotować krem miksujemy mascarpone z miękkim masłem i połową cukru pudru, odstawiamy. Śmietankę ubijamy z pozostałym cukrem do momentu, aż będzie puszysta i utrzymująca kształt, ale nie bardzo sztywna. Teraz masę serową delikatnie łączymy ze śmietaną miksując calość na wolnych obrotach lub ręcznie.
Ostudzony biszkopt rozwijamy i równomiernie smarujemy dżemem. Następnie rozprowadzamy na wierzchu większość kremu i posypujemy go przygotowamymi owocami. Delikatnie zwijamy roladę, wierzch dekorujemy kilkoma łyżkami kremu i garścią owoców. Schładzamy przed podaniem. Smacznego:)
Żeby przygotować krem miksujemy mascarpone z miękkim masłem i połową cukru pudru, odstawiamy. Śmietankę ubijamy z pozostałym cukrem do momentu, aż będzie puszysta i utrzymująca kształt, ale nie bardzo sztywna. Teraz masę serową delikatnie łączymy ze śmietaną miksując calość na wolnych obrotach lub ręcznie.
Ostudzony biszkopt rozwijamy i równomiernie smarujemy dżemem. Następnie rozprowadzamy na wierzchu większość kremu i posypujemy go przygotowamymi owocami. Delikatnie zwijamy roladę, wierzch dekorujemy kilkoma łyżkami kremu i garścią owoców. Schładzamy przed podaniem. Smacznego:)
Takim deserem to bym nie pogardziła, pyszności! :)
OdpowiedzUsuńŚwietna rolada! *.*
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten pomysł! :)
Z malinami biorę!
OdpowiedzUsuń