Przepyszne słodko - słone ciasteczka o nieprzeciętnym smaku. Biała czekolada zadziwiająco dobrze pasuje do słonego, chrupiącego popcornu. W dodatku zapach ciepłego popcornu i świeżo upieczonych ciastek jest tak piękny, że zamarzyły mi się takie perfumy:)
Składniki:
175 g miękkiego masła
1 szklanka brązowego cukru
1 jajko
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka (opcjonalnie)
100 g białej czekolady pokrojonej w małe kawałki
Solidna garść suszonej żurawiny
2 ½ szklanki solonego popcornu (najlepiej świeżo zrobionego)
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C.
Masło ucieramy z cukrem w malakserze lub za pomocą
drewnianej łyżki. Wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z
proszkiem do pieczenia i łączymy z masą maślaną.
Dodajemy do ciasta żurawinę i kawałki białej czekolady.
Jeśli ciasto będzie bardzo gęste, można dodać maksymalnie 3 łyżki mleka.
Na koniec wsypujemy popcorn i mieszamy wszystko niezbyt
mocno, żeby za bardzo go nie pokruszyć.
Nakładamy łyżką stołową albo łyżką do lodów porcje ciasta na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 15
minut.
Po wyjęciu powinny być miękkie i rozpadające się –
stwardnieją i staną się kruche po ostudzeniu. Smacznego:)
Wow, ale super pomysł! :)
OdpowiedzUsuń