Przepyszne danie, idealne na przystawkę, lub jako wegetariańskie danie główne dla mniejszej ilości osób. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, a jednoczeście eleganckie i pięknie się prezentujące.
Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
3 świeże figi
2 brzoskwinie
125 g sera brie
3 łyżki śmietany 18%
Kilka gałązek rozmarynu
1 łyżka suszonej mięty
1 łyżka siemienia lnianego
Pieprz i sól
Garść czerwonych winogron
2 łyżki miodu
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Ciasto rozkładamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch równomiernie pokrywamy śmietaną
zostawiając 1 cm marginesu ze wszystkich stron. Posypujemy całość siemieniem
lnianym, miętą oraz opruszamy pieprzem i solą. Figi i brzoskwinie kroimy w
ósemki, ser kroimy na plasterki o grubości ok. 4 mm. Tak przygotowane składniki
układamy na przemian na cieście, pomiędzy owoce wtykamy gdzieniegdzie gałązki
rozmarynu. Wkładamy tartę do piekarnika na 20 – 25 minut i wyjmujemy, gdy
brzegi się uniosą i zezłocą.
Jeszcze gorącą tartę polewamy miodem i ozdabiamy
winogronami. Jest pyszna prosto z pieca, ale też na zimno. Smacznego:)
To danie jest fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńSmaki idealnie dobrane! Ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńCudowna tarta, moje ulubione smaki ;)
OdpowiedzUsuń