30 września 2014

Kremowy pudding kokosowy


Moja opcja dla wykorzystania puszki mleka kokosowego na słodko. Wymaga niewielu składników, w dodatku większość z nich zwykle mamy w domu. Pyszny jako schłodzony deser lub na ciepło - jako jesienny poprawiacz humoru.

Składniki:

1 puszka mleka kokosowego
2 jajka
2 łyżki i jedna łyżeczka skrobii ziemniaczanej
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki masła

Do podania:

bita śmietana
wiórki czekoladowe
świeże owoce

lub

Karmelowy crunch z czarnym sezamem:

50 ml cukru
2 łyżki wody
2 łyżki czarnego sezamu

Pudding: garnuszek z mlekiem kokosowym, masłem i brązowym cukrem stawiamy na niewielkim gazie.

W międzyczasie roztrzepujemy w misce jajka ze skrobią ziemniaczaną (dokładnie, żeby nie było grudek).

Zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy powoli jedną chochlę wrzącego mleka do masy jajecznej, cały czas ubijając.

Następnie powoli przelewamy ostrożnie ogrzane jajka ze skrobią do garnka z mlekiem. Nie przestajemy ubijać.

Ponownie stawiamy garnek na bardzo niewielkim ogniu i podgrzewamy mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, jak tylko pudding zacznie mocno parować,nie gotujemy.

Przelewamy do szklaneczek i zostawiamy do ostygnięcia przykryte folią spożywczą tak, żeby dotykała powierzchni kremu, lub zajadamy na ciepło. Smacznego :)

Crunch: cukier z wodą podgrzewamy w patelni na średnim ogniu. Nie mieszamy, tylko kręcimy patelnią.
Kiedy syrop zacznie przybierać złoty kolor, czekamy jeszcze kilka sekund i zdejmujemy z ognia. Karmel wylewamy na papier do pieczenia i gumową łopatką rozsmarowujemy, żeby warstwa była dość cienka.
Od razu posypujemy całość sezamem i zostawiamy do przestygnięcia. Kiedy stwardnieje, łamiemy na nieregularne kawałki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl