5 września 2014

Cukiniowe tagliatelle z azjatyckim akcentem



Cudowna, lekka kolacja. Pełna smaku i dodająca energii, a jednocześnie lekkostrawna. Dodatkowy plus: jeśli mamy wszystkie składniki, przygotowanie to kwestia kilkunastu minut i jednej patelni.

Składniki na 1 porcję:

1 mała cukinia
½ czerwonej papryki
½ zielonej chilli
1 jajko
Skórka otarta z ½ cytryny
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka sezamu
Sól

Przygotowujemy składniki: czerwoną paprykę kroimy w cienkie, długie paski. Chilli siekamy drobno (ew. można usunąć pestki). Czosnek siekamy drobno. Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli. Z cukinii robimy „makaron” za przy pomocy obieraczki do warzyw – staramy się, aby powstające wstążki były jak najdłuższe i nieporwane.

Tłuszcz rozgrzewamy na dużej (to ważne) patelni. Na gorącej oliwie szybko (ok. 30 sekund) podsmażamy paprykę i chilli.
Zmniejszamy ogień i zsuwamy papryki na bok, ale nie zdejmujemy z patelni. Na pozostałe miejsce wylewamy jajko i smażymy mini omleta uważając, żeby nie wymieszał się z papryką.
Równocześnie z jajkiem dodajemy na patelnię czosnek. Gdy omlet się zetnie przekładamy wszystko na talerz. Na sam spód kładziemy paprykę z chilli i czosnkiem, na to omlet.

Teraz na patelnię kładziemy cukinię ze skórką z cytryny, sezamem i sosem sojowym. Szybko podsmażamy na dużym ogniu przez 30 sekund. Formujemy z „makaronu” gniazdko na wierzchu omleta i zajadamy. Smacznego:)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl