Cudowna, lekka kolacja. Pełna smaku i dodająca energii, a jednocześnie lekkostrawna. Dodatkowy plus: jeśli mamy wszystkie składniki, przygotowanie to kwestia kilkunastu minut i jednej patelni.
Składniki na 1 porcję:
1 mała cukinia
½ czerwonej papryki
½ zielonej chilli
1 jajko
Skórka otarta z ½ cytryny
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka sezamu
Sól
Przygotowujemy składniki: czerwoną paprykę kroimy w cienkie,
długie paski. Chilli siekamy drobno (ew. można usunąć pestki). Czosnek siekamy
drobno. Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli. Z cukinii robimy „makaron” za
przy pomocy obieraczki do warzyw – staramy się, aby powstające wstążki były jak
najdłuższe i nieporwane.
Tłuszcz rozgrzewamy na dużej (to ważne) patelni. Na gorącej
oliwie szybko (ok. 30 sekund) podsmażamy paprykę i chilli.
Zmniejszamy ogień i zsuwamy papryki na bok, ale nie
zdejmujemy z patelni. Na pozostałe miejsce wylewamy jajko i smażymy mini omleta
uważając, żeby nie wymieszał się z papryką.
Równocześnie z jajkiem dodajemy na patelnię czosnek. Gdy
omlet się zetnie przekładamy wszystko na talerz. Na sam spód kładziemy paprykę
z chilli i czosnkiem, na to omlet.
Teraz na patelnię kładziemy cukinię ze skórką z cytryny,
sezamem i sosem sojowym. Szybko podsmażamy na dużym ogniu przez 30 sekund.
Formujemy z „makaronu” gniazdko na wierzchu omleta i zajadamy. Smacznego:)
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńMasz rację, kolacja idealna <3
OdpowiedzUsuń