Wspaniały deser, łatwy do wykonania a przy tym bardzo efektowny. Kontrast pomiędzy białą polewą, a głębokim fioletem masy serowej jest zachwycający. Przepis z tej strony (z małymi modyfikacjami)
Składniki na spód:
250 g herbatników czekoladowych
75 g masła w temperaturze pokojowej
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu sernikowego
4 jajka
1 budyń śmietankowy, niesłodzony
¾ szklanki cukru
300 g jagód
50 ml śmietany kremówki
Polewa:
100 g białej czekolady
150 g jogurtu greckiego
Wiórki gorzkiej czekolady
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C,
Herbatniki rozdrabniamy w malakserze razem z masłem do
momentu, aż teksturą zaczną przypominać mokry piasek. Taką mieszanką wylepiamy
spód tortownicy o średnicy 24 cm i wstawiamy ją do lodówki.
Opłukane jagody blendujemy razem z kremówką.
Ser miksujemy z cukrem, następnie wbijamy jajka po jednym i
wsypujemy budyń. Na końcu wlewamy puree jagodowe i dokładnie wszystko łączymy.
Wylewamy masę serową na schłodzony spód i wstawiamy do
piekarnika na 1,5 godziny (sprawdzamy już po 1 godzinie).
Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Po kilku
minutach, gdy lekko przestygnie, łączymy ją z jogurtem greckim. Tak powstałą
pomadą dekorujemy wierzch sernika. Całość oprószamy wiórkami gorzkiej
czekolady. Smacznego:)
To chyba najbardziej apetyczny sernik jaki widziałam *.*
OdpowiedzUsuńWow, cudowny sernik! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny kolor!
Wygląda obłędnie!
Wygląda fantastycznie, ten kolor jest obłędnie intensywny :)
OdpowiedzUsuń