10 września 2014

Sałatka orzechowa


Intrygujący kontrast pomiędzy kremowym dressingiem, a chrupiącymi orzechami, pomiędzy łagodną cukinią i pikantną chilli. Dressing sam w sobie może posłużyć jako dip do przekąsek. Z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" Baljekar, Husain, , Fernandez i Kanani.

Składniki:

150 g czerwonej fasoli z puszki
1 cebula średniej wielkości, pokrojona w piórka
1 zielona cukinia, pokrojona w plastry
1 żółta cukinia, pokrojona w plastry
50 g ugotowanego makaronu (muszelki)
50 g nerkowców
25 g orzeszków ziemnych
Świeża kolendra i plastry limonki lub cytryny do przybrania

Dressing:

115 g chudego twarogu lub owczego sera ricotta
30 ml (2 łyżki) odtłuszczonego jogurtu naturalnego
1 świeże zielone chilli
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
Sól i pieprz
½ łyżeczki suszonej czerwonej chilli
1 łyżka soku z cytryn

Fasolę odcedzamy, dodajemy do niej plastry cukinii (wycinamy z niej nasiona, jeśli to koneiczne), cebuli, makaron i orzechy.

Składniki dressingu blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dressing można podać w osobnej misce, lub wymieszać z sałatką przed podaniem.
Smacznego:)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl