9 września 2014

Superfood: śniadanie


Smaczne, szybkie śniadanie, odżywcze i dodające energii. Można testować różne jego wariacje, a pasta, której sporo nam zostanie, jest świetna na kanapki albo jako dip do świeżych warzyw.

Składniki na pastę z soczewicy:

puszka (240 g netto) soczewicy
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonej mięty
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 świeżego zielonego chilli
2 łyżki orzechów nerkowca
1 łyżka soku z cytryny
sól

Omlet:

2 jajka
1 łyżka siemienia lnianego
sól i pieprz
awokado
pomidor
sok z cytryny
ziarna słonecznka/pestki dyni/ orzechy

Wszystkie składniki pasty blendujemy.

Jajka roztrzepujemy i doprawiamy. Smażymy omlet na niewielkiej ilości oliwy. Spód powinien się zarumienić,  a wierzch delikatnie ściąć. Możemy w trakcie smażenia unieść brzeg omletu i przechylić patelnię, żeby surowe jajko wlało się pod spód. Nie należy całości przesmażyć, istotna jest puszysta konsystencja. Jajka na patelni powinny być najwyżej kilkadziesiąt sekund.

Gorący omlet smarujemy pastą z soczewicy, na wierzchu układamy plastry pomidora i awokado, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy słonecznikiem i zajadamy. Smacznego:)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl