Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki siemienia lnianego
3/4 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki slonecznika
2,5 łyżki dyniowego puree (przepis tutaj: KLIK)
1,5 łyżeczki cynamonu
Szczypta soli
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
2- 3 łyżki miodu
Piekarnik rozgrzewamy do 200*C.
Wszystkie składniki oprócz miodu dokładnie ze sobą mieszamy i wykładamy na dużą blachę (można wyłożyć papierem do pieczenia, ale niekoniecznie).
Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut (mieszanka powinna trochę wyschnąć, ale nie należy piec jej zbyt długo, bo stwardnieje jeszcze po ostudzeniu).
Po wyjęciu z pieca odstawiamy do przestygnięcia, ale kiedy jest jeszcze ciepła, dodajemy miód i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku i zjadamy z mlekiem, jogurtem lub samą. Smacznego:)
uwielbiam dynię i musli- to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domową granolę. zdecydowanie wygrywa z kupnymi - pod każdym względem!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy jej nie robiłam, mój wielki błąd! :)
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuń