15 listopada 2014

Dyniowa granola z żurawiną i słonecznikiem


Składniki:

1,5 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki siemienia lnianego
3/4 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki slonecznika
2,5 łyżki dyniowego puree (przepis tutaj: KLIK)
1,5 łyżeczki cynamonu
Szczypta soli
1/4 szklanki oleju słonecznikowego

2- 3 łyżki miodu 

Piekarnik rozgrzewamy do 200*C.
Wszystkie składniki oprócz miodu dokładnie ze sobą mieszamy i wykładamy na dużą blachę (można wyłożyć papierem do pieczenia, ale niekoniecznie).
Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut (mieszanka powinna trochę wyschnąć, ale nie należy piec jej zbyt długo, bo stwardnieje jeszcze po ostudzeniu).
Po wyjęciu z pieca odstawiamy do przestygnięcia, ale kiedy jest jeszcze ciepła, dodajemy miód i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku i zjadamy z mlekiem, jogurtem lub samą. Smacznego:)




4 komentarze:

  1. uwielbiam dynię i musli- to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam domową granolę. zdecydowanie wygrywa z kupnymi - pod każdym względem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy jej nie robiłam, mój wielki błąd! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl