3 czerwca 2015

Jak zrobić dżem z nasionami chia. Bez cukru!


Przepis tak prosty, że aż grzech go nie wypróbować. To chyba najszybszy i najłatwiejszy do zrobienia dżem w historii ludzkości. Cały proces gotowania nie trwa dłużej niż 10 minut.
Nie musimy bawić się w żelfiksy, kilogramy cukru itp. Jestem absolutnie zachwycona i na pewno będę próbować z innymi owocami.
Konsystencja jest genialna, zupełnie jak tradycyjnych przetworów.
Świetnie się rozsmarowuje, nadaje się na kanapki, do naleśników, do jogurtu, do jedzenia łyżką prosto ze słoika. Bardzo bardzo bardzo polecam.


Proporcja:

na ok. pół kilograma truskawek (lub innych miękkich owoców)
2 łyżki nasion chia
+ ewentualnie coś słodzącego (polecam sytop klonowy albo z agawy)

Przygotowane truskawki (umyte, bez szypułek, pokrojone w ćwiartki) umieszczamy w rondlu.
Stawiamy na średnim gazie i podgrzewamy. Po chwili zaczną puszczać sok i całość zrobi się rzadka, trzeba uważać, bo mogą wykipieć.
Od momentu zagotowania zostawiamy je na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. W międzyczasie możemy je posłodzić i porozgniatać łyżką albo ugniataczem do ziemniaków.
Po tym czasie zdejmujemy je z ognia, wsypujemy 2 łyżki nasion chia i bardzo  dokładnie mieszamy. Zostawiamy na przynajmniej 15 minut, żeby nasiona miały chwilę na "żelowanie".
Sprawdzamy, czy konsystencja nam odpowiada. Teraz można dosypać jeszcze łyżkę albo dwie nasion, jeśli wydaje nam się, że dżem jest zbyt rzadki (nie trzeba już więcej podgrzewać).
Gotowy dżem przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce ok. tydzień. Można go zagotować jak tradycyjne przetwory i wtedy dłużej zachowa trwałość. Smacznego:)




2 komentarze:

  1. a właśnie dzisiaj kupiłam nasionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. akurat skończyła mi się chia :( ale jak tylko ją dorwę to od razu biorę się za ten pyszny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl