Delikatne ciasto z pyszną, nieco lepką "skórką" i cynamonową kruszonką w środku. Najsmaczniejsze z popołudniową kawą. Przepis z tej strony.
Składniki:
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 i 1/4 szklanki cukru
1 szklanka jogurtu waniliowego
1/2 szklanki marmolady z pomarańczy
skórka otarta z jednej pomarańczy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
3 jajka
2 i 1/2 szklanki mąki
Środkowa warstwa:
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki zimnego masła, pokrojonego w kostki
Glazura:
1/4 szklanki marmolady z pomarańczy
1/4 szklanki soku z pomarańczy
1/4 szklanki cukru pudru
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Formę babkową wysmarowujemy masłem.
W jednej misce mieszamy razem mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce mieszamy jogurt z olejem, jajkami, skórką pomarańczową, marmoladą i cukrem.
Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do połączenia, ale nie za długo.
Na chwilę odstawiamy przygotowane ciasto.
Wszystkie składniki warstwy środkowej łączymy ze sobą, rozcieramy i delikatnie ugniatamy w palcach , tak żeby uzyskać kruszonkę.
Wlewamy połowę ciasta do formy. Równomiernie posypujemy je kruszonką i na wierzch wylewamy resztę ciasta.
Pieczemy przez ok. 45 minut. Po wyjęciu zostawiamy do ostygnięcia, a następnie odwracamy do góry dnem na talerz.
Marmoladę do polewy podgrzewamy przez chwilę w mikrofali, żeby zrobiła się rzadsza. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki glazury i pokrywamy nią ostudzone ciasto. Smacznego:)
Wrażenie wyjątkowości tworzą kolory i smak pomarańczy - w naturze pomarańcza ma taki sam smak -bajka poezja- raj
OdpowiedzUsuńswietne :) chetnie ukradne kawalek do kawy :)
OdpowiedzUsuń