29 sierpnia 2015

Makaroniki z jagodowym ganache



Składniki:

71 g blanszowanych migdałów
117 g cukru pudru
2 duże białka jaja o temp. pokojowej
53 g białego cukru

Ganache:

1 szklanka jagód
1/4 szklanki cukru
1/3 szklanki śmietany kremówki
115 g białej czekolady

Piekarnik rozgrzewamy do  175*C.
Migdały mielimy w blenderze do uzyskania mączki. Następnie dodajemy do nich cukier puder i jeszcze raz chwilę blendujemy, do połączenia. Przesiewamy migdałowy proszek przez gęste sitko. Wszystkie większe kawałki, które zostały na sitku mielimy jeszcze raz. Powtarzamy proces do momentu, aż na sitku zostanie nie więcej niż 2 łyżki migdałów.
Białka ubijamy z cukrem (będzie to zależało od miksera, ale generalnie: 2 minuty na średniej prędkości, 2 minuty na nieco większej i ostatnie 2 minuty na najwyższej)
Jeśli chcemy dodać barwnik, robimy to teraz i miksujemy jeszcze 30 sekund.
Wsypujemy do białek suche składniki (wszystko na raz).
Mieszamy wszystko "na zakładkę", zagarniając ciasto od dna do góry i  następnie przejeżdżając łopatką przez środek mieszanki. Ostatecznie powinniśmy wykonać 35 - 40 ruchów, a ciasto będzie wyglądać jak gęsta lawa.
Wyciskamy makaroniki na matę silikonową (lub blachę wyłożoną pergaminem) za pomocą rękawa cukierniczego.
Następnie 2 - 3 razy mocno uderzamy blachą o stół, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Zostawiamy makaroniki na ok. 20 minut, żeby na wierzchu lekko wyschły. Dopiero po  tym czasie wkładamy je do rozgrzanego piekarnika na 13 minut (gdy minie  połowa czasy, obracamy blachę o 180*, żeby piekły się równomiernie).
Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia przed nakładaniem nadzienia.

Ganache:
Jagody gotujemy z cukrem na średnim ogniu do momentu, aż owoce się rozpadną i uwolniony sok będzie miał konsystencję syropu.
Przecieramy owoce przez sito, żeby pozbyć się skórek.
Kremówkę doprowadzamy do wrzenia ma małym ogniu. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i umieszczamy w misce. Zalewamy  białą czekoladę gorącą śmietaną i odstawiamy na 2 minuty. Następnie dokładnie całość mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do czekoladowej masy dodajemy 3 łyżki jagodowego syropu. Po ostygnięciu wstawiamy ganache do lodówki.
Po całkowitym ochłodzeniu w lodówce i zgęstnieniu, ubijamy ganache mikserem, aż zwiększy swoją  objętość a jego kolor nieco zblednie.

Kremem przekładamy ciasteczka i składamy po dwa. Smacznego:)



3 komentarze:

  1. super ciasteczka!

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Środeczek ma fantastyczny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne Ci wyszły! Podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl