6 sierpnia 2015

Odwrócone ciasto brzoskwiniowe

Przepyszne i bardzo efektowne ciasto z  przepisu Davida Lebovitza. Koniecznie spróbujcie tego deseru w lecie, kiedy w sklepach i na straganach można kupić cudowne, słodkie brzoskwinie.

Spód:

3 łyżki masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
3-4 duże brzoskwinie, obrane i pokrojone w ok. 2 centymetrowej grubości cząstki

Ciasto:

8 łyżek miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka w temp. pokojowej
1 i 1/2 (210g) szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki (125 ml) mleka w temp. pokojowej

Będziemy potrzebować okrągłego naczynia żaroodpornego lub okrągłej formy do pieczenia ze szczelnym brzegiem (najlepiej bez wyjmowanego dna) o średnicy około 25 centymetrów. Można też wkorzystać patelnię z odpinaną rączką. 
Umieszczamy masło i jasny cukier brązowy na dnie naczynia i stawiamy na dużym ogniu. Mieszamy cały czas, dopóki cukier się nie rozpuści. Kiedy zacznie bulgotać, ściągamy z gazu i odstawiamy.
Cząstki brzoskwini układamy na karmelowym spodzie w kształcie rozetki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C.
8 łyżek masła ubijamy z cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Dodajemy wanilię i po jednym jajku na raz, cały czas ubijając.
W osobnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy połowę suchych składników do masy maślano-jajecznej i mieszamy. Wlewamy mleko i mieszamy ponownie, a na koniec wsypujemy resztę suchej mieszanki. Dokładnie łączymy.
Wylewamy ciasto na przygotowane brzoskwinie, starając się równomiernie je  rozprowadzić.
Pieczemy 45 - 60 minut, do momentu, aż brzegi ciasta zaczną odstawać od formy, a środek nie będzie ciągnący. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy je do ostygnięcia na 15 minut.
Następnie przystawiamy talerz do formy i obracamy całość do góry nogami, ciasto powinno wyjść bez problemu. Najlepiej podawać jeszcze ciepłe. Smacznego:)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl