28 grudnia 2015

Brownies z OREO


Mam wrażenie, że nie trzeba specjalnie "reklamować" tego ciasta. W odróżnieniu od brownies, które zwykle piekę  (i które możecie znaleźć w starszych postach) nie są tak ciężkie i zbite, ubite jajka nadają im trochę puszystości  Jeśli nie przepadacie za Oreo - bez obaw - ciastka dodają tu raczej tekstury niż smaku, a brownie samo w sobie jest klasyczne i smaczne. Przepis z tej strony.

Składniki:

170 g masła
170 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
4 jajka
1 ⅓ szklanki cukru
195 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
16 ciasteczek Oreo

Masło, kawę rozpuszczalną i połamaną czekoladę umieszczamy w jednym rondelku i roztapiamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka ubijamy z cukrem na wysokich obrotach, aż zwiększą objętość i wyraźnie zbledną.
Do ubitych jajek dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem, ubijając mikserem na niskich obrotach lub ręcznie.
Do płynnej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, mieszamy wszystko dość delikatnie, drewnianą łyżką.
2/3 ciasta wylewamy do wysmarowanej masłem formy o wymiarach 20 x 20 cm (lub zbliżonych), następnie równomiernie rozkładamy 12 połamanych ciasteczek, przykrywamy je pozostałą 1/3 ciasta i na samym wierzchu układamy 4 ciasteczka (każde połamane na 4 części). Wstawiamy brownies do piekarnika nagrzanego do 170*C na 25-30 minut. Smacznego:)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl